Hakkımızda

Temmuz 12, 2014 cercicim

 

Bu fikir neden doğdu ?

Ben Metin Yeşil  emekliyim, İstanbulda danışmanlık şirketi sahibiyim.Kalecikliyim .

Her yaz Kalecik emekli kentteki rahmetli babamın evine tatile geliriz. Akşamları aile bireyleriyle oturur sohbet yaparız. Bu sohbetler gece yarılarına kadar sürer. Bir gün yine bir sohbet sırasında konu eski çerçilere geldi.Kalecikte çerçicilik yapan birisi vardı. Fetullahın Osman’ın kardeşi olarak biliyorduk. Hatta tatil dönüşü İstanbul’a giderken, onu Kalecikte eski ziraatin orda görüp merakla bakmıştık. Bir sonbahar günü ,önde dört merkep arkada küçük kapalı bir arabayla köylere çerciciliğe gidiyordu. İlgimi çok çekmiş birazda merak etmiştim.

Sohbet sırasında bir anda aklıma bir fikir geldi. Hem çerçiciliği sembolik olarak canlandırmak, hem de köy çocuklarına bu yolla ulaşarak, masal kitapları, oyuncaklar,kitap ve kırtasiye malzemelerini ücretsiz olarak dağıtmak .Bu arada çerçiciler gibi takas usulü satış yapıp ,edinilecek gelirle çocuklara yapılacak yardıma katkı sağlamak.

Bu fikri sohbet sırasında akrabalarıma açtığımda herkezin ilgisini çekmişti. Bunu gerçekleştireceğimi söylediğimde geçici bir heves olarak algıladılar.

Proje hazırlıkları başlıyor çerçici karavanı yapılıyor

Yaklaşık bir yıl sonra çerçiciliğe uygun bir karavan aramaya başladım. Amaca uygun karavanı Ankara’da yaptırdım.Karavanın üzerine yaptığımız giydirme resim, torunum Acarîn yaş günündeki arka fon resmiydi.Küçük kızım Neslihan moda tasarımcısı .Ondan, karavana giydirilecek resmi düzenlemesi rica ettim.Sayesinde ortaya güzel bir şey çıktı.
İdris Eniştem ve Mehmet Abimin de bu konuda bana destek ve yardımları oldu. Onlarda bu projeyle ilgilendiler. Eniştem çerçici malzemelerinin yaptırılmasında yardım ederken, Mehmet Abim karavan seçimi  için benimle Konya ya kadar geldi . Benimle alınacak malzemeler için dükkânları tek tek dolaştı.

Kaleciğin ilk çerçisi İpek Dayı

Bu arada Eniştem Kaleciğin ilk çerçicisi İpek Dayıyı buldu. Kendisi ile tanıştım , 82 yaşında hali vakti yerinde olmayan birisi . Bu yaşına ve imkansızlığına rağmen Kalecikte arızalı su yollarını, çeşmeleri tamir etmekle uğraşıyor. Bunu kendisine bir görev olarak edinmiş, onca imkansızlığına rağmen . Birkaç gün birlikte oldum. İncirlikte tamir ettiği su çeşmesine sabah götürdüm akşam getirdim. Yaptığı hayrın büyüklüğünü, çektiği zahmet ve yaptığı fedakarlığı görünce kendisine hayran kaldım. Büyüklüğün mal, mülk,makam mevki,para ve beden ölçüsünde değil ,hayır yapmakta , eser vermekte iz bırakmakta olduğunu, İpek Dayı yı görünce bir kez daha anladım. ilk çerçicilik seferimizi inşallah İpek Dayı ile birlikte yapıp onun anılarını yeniden canlandıracağız.

İnternet sitesi hazırlandı

Faaliyetlerimizi göstermek ve kitlelere duyurmak için bir internet sitesine ihtiyacımız vardı. İnfoline bilgi işlem sahibi Süleyman Alantuğ bize amaca uygun ekonomik bir site hazırladı. çerçicim.org.internet sitemiz ile, yaptığımız tüm çalışmaları sergileyeceğiz.Bu site ile bilgilendirmede bulunun iletişim kurabileceğiz.

İpek Hanım ve Merter Bey projeye katkıda bulunuyor..

Kendilerine bir sohbet sırasında çerçicilik projesini anlattığım İstanbul’dan İpek Şen Hanım ve Özay Hukuk kurucusu Carrefoursa hukuk direktörü ve Türkiye Parekendeciler Derneği Yöneticisi Av. Merter Özay Bey projeyle yakından ilgilendiler, projeye verdikleri değerli katkılar için kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum.

Belediye Başkanımız Fiiz Ulusoyu ziyaret

Projedeki amacımızı anlatmak ve bilgi vermek için Kalecik Belediye Başkanımız Filiz Ulusoy ‘u ziyaret ettik. Kendisi çok ilgilendi. Bu konu da nasıl yardımcı olabileceğini sordu. Çerçici olarak neden yola çıktığımızı, amacımızı anlattık .18 Eylül de yapılacak Kalecik festivalinde çerçici karavanı için yer ihtiyacımızın olduğunu,burada çocuklara ücretsiz dondurma dağıtacağımızı , festival sonrasında on köye gidip, bu mesleği sembolik olarak canlandırırken çocuklara yardım yapacağımızı söyledim.

Çerçicilik öncelikle köy çocuklarına yardımı amaçlayan bir sosyal sorumluluk projesidir.

Çerçicilik, sonuçta bir sosyal sorumluluk projesi, köylerde dar bir alanda sıkışıp kalmış çocuklarımıza bir ışık olmayı amaçlıyoruz. .Dağıtacağımız masal kitabını okuyan , deftere yazı yazan bir çocuğumuzun yarın bilim adamı,sanatçı ,devlet adamı olmayacağını kim söyleyebilir.

Farkındalık yaratarak unutulan bir mesleği canlandırmak

Sembolikte olsa unutulmaya yüz tutan bir mesleği yeniden canlandırarak bir farkındalık yaratma istiyoruz. Bu sayede köy çocuklarımızı bir nebzede olsa sevindirerek , onlara moral destek vermeyi amaçlıyoruz. Çerçiciler nasıl köy köy dolaştıysa, bizde köy köy dolaşıp bezer faaliyeti yaparak ,köy çocuklarına yardım yapacağız.

Her sene on köyü ziyaret

Öncelikle projeye kendi memleketimizden başlıyoruz. Kaleciğimizin her sene on köyünü ziyaret edeceğiz. Çocuklarımız sevindirmeye çalışacağız. Daha sonra ülkemizin başka diyarlarına başka köylerinde olacağız.

Yeni çerçicileri bekliyoruz..

Umarız bu proje bir sinerji yaratır, aramızdan başka çerçiciler çıkıp köy çocuklarına yardım için Anadolu da yollara düşer…

Metin YEŞİL

1494 Toplam okuma 1 Bugünkü okuma
Bookmark the permalink

Comments are closed.